zaterdag 7 februari 2009

Nükhet Duru Siyah noktalar için doğal peeling

Siyah noktalarınız için doğal peeling

Bir tatlı kaşığı mısır unu ile bir kaşık yoğurt karıştırın. Banyo yaptıktan sonra yüzünüze ve siyah noktalarınızın üstüne dağıtarak yavaş yavaş ovun. 2 dakika sonra ılık su ile yıkayın.

Cilt için limon peelingi

Limonun içeriğindeki asitler cildinize aynı zamanda peeling görevi yapabilir. Dirsek, diz ve tabanlarınızda oluşan sert derileri aşağıda verdiğim limonlu karışım ile yumuşatarak, pürüzsüz görünmesini sağlayabilirsiniz.

Bir çorba kaşığı limon suyu ile iki çorba kaşığı balı kısık ateşte hafifçe ısıtın. Ocaktan indirdikten sonra bir müddet soğumasını bekleyin.

Hazırladığınız karışım soğuduktan sonra kuruyan ve çatlayan cildinizin üzerine sürün. 20 dakika beklettikten sonra peeling yaptığınız bölgeyi ılık su ile temizleyin.

Son olarak temizlediğiniz bu bölgeyi limon kabukları ile ovalayın. Bu uygulama sonunda derinizin taze görünüşü sizi bile şaşırtacak.

JetPeel Uygulaması Nedir? Ne işe yarar?

JetPeel uygulaması, basınçlı havayla cildinize su (serum fizyolojik) uygulanmasıdır.

Doğala en yakın yöntemlerden biridir denilebilir, yan etkisi yoktur ve etkileri çabuk görülmektedir.

JetPeel adı cilde, jet hızıyla uygulanan su ile elde edilen Peeling'den gelir.

JetPeel Ne işe yarar?

Yaş ilerlemesi ile ortaya çıkan cilt deformasyonlarının giderilmesinde, güneş lekelerinde, sivilce ve akne izlerinin giderilmesinde, cildin derinlemesine temizlenmesinde ve ipek gibi ve canlı bir cilt elde edilmesi için ideal bir yöntemdir. (Akne tedavisinde derinlemesine temizlik ve iyileşme süresini sorunsuz ve hızlı atlatmak amacıyla kullanılır.)

JetPeel yöntemi hangi cilt tiplerine uygulanır?

Her türlü cilt tipine sorunsuz olarak uygulanır ve yan etkisi gözlenmemiştir.

JetPeel vücudumuzun hangi bölgelerine uygulanabilir?

Genel olarak ilk sırayı yüz, boyun ve dekolte bölgesi almakta. Eller, ayaklar, göğüs, sırt, dirsekler ve sorun yaşadığınız tüm vücut bölgelerinde de sorunsuz uygulanabilir.

Güneş Lekelerinde Uygulama ?

Son günlerde "Güneş Lekesi" şikayetlerinde meydana gelen artışlar JetPeel'i tedavi sıralamasında üst sıralara çıkartmış ve uygulama sonucuyle daha çok tanınır duruma getirmiştir.

Jet peel uygulama videosunu izleyin:







Uyarı : Cildinizi emanet edeceğiniz kişilerin uzmanlığını mutlaka kontrol ediniz. Uzman kişilerin elinde şifa kaynağı olan şeyler ticari amaçla kullanan kişilerin elinde silaha dönüşebilir. Lütfen bu konuda biraz dikkatli olunuz!

Green Peel nedir?

Uzun süreli araştırmalar neticesinde bitki bazlı cilt soyma işlemi bilimsel hale getirilmiştir. Zararlı yan etkilerden uzak bir cilt soyma yöntemi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Green Peel 'in diğer peelinglerden farkı nedir?

1) Tamamen bitkiseldir. Kimyasallar ve sentetik maddeler içermemektedir.

2) İstenmeyen yan etkilerden arındırılmıştır.

3) 5 günden itibaren pozitif, gözle görülür değerli sonuçlar vermektedir.

4) Hastaların iş ve zaman kaybına sebeb olmayan bir yöntemdir.

Green Peel uygulamasında kullanılan ürünler ve özellikleri nelerdir?

Green Peel Herbal Mask ve Green Peel Concentrate karışımı kullanılarak yapılmaktadır.

Green Peel Herbal Mask ; İçerdiği bitkisel maddelerin etkisi ile ciltten ölü hücreleri gideren, cilde canlılık ve tazelik kazandıran özel bir maskedir. Bu bitkisel karışım Proteinler, Karbonhidratlar, Vitaminler, Schleim (Visköz madde) ve Sıkılaştırıcılar, Fitohormonlar, Enzimler, Mineral tuzlar ve İzelemetler içermektedir.

Green Peel Concentrate ; İçeriğinde yüksek etkili maddeler bulunan özel bakım ürünüdür. İçindeki bitkisel maddeler sayesinde cilt nemini dengeler, kızarıklık ve tahrişi önler.

Green Peel 'in cilt üzerindeki etkileri

1) Kan dolaşımını hızlandırır : Kan dolaşımını hızlandırır, metabolizmayı hızlandırıcı etki gösterir, ciltte kanlanma düzenlenir. Beslenme bu yolla artar, aynı zamanda cilt toksinlerden ve diğer birikimlerden arındırılır .

2) Mikro sirkülasyonu düzenleme etkisi : Kapiler sistemde kan dolaşımının hızlanması neticesinde cilde daha fazla oksijen ve besleyici maddeler ulaşmaktadır.

3) Epidermabrazyon etkisi : Üst derideki keratin tabaka çözülür, ölü hücreler giderilir. Bazal tabakada yeni hücre oluşumu uyarılmaktadır. Epidermis ve Dermis'in üst tabakalarında rejenerasyon hızlanır.

4 ) Kollagen oluşumunu uyarıcı, elastik doku dejenerasyonunu azaltıcı etki: Cilt yapısında, kalitesinde ve renginde iyileşme sağlamaktadır. Cilt daha gerginleşir ince çizgiler yok olur,aynı zamanda kırışıklıklarda da gözle görülür bir azalma olmaktadır.

5) Komedolitik etki : Akneli ve pürüzlü olan ciltlerde, yağ salgısının azaltılmasıyla ciltteki keratinleşme azalmaktadır. Kapalı komedonlar açılarak açık komedona dönüşür. Rahat sekresyon sonucu yeni komedon oluşması önlenir, mevcut komedonların ciltten uzaklaştırılması sağlanır.

Kan dolaşımının hızlanması neticesinde papül ve püstüllerin iyileşmesi hızlanır. İltihaba neden olan kistik yapı ve diğer birikimlerin cilt tarafından absorbe edilerek iyileşmesi sağlanır. Ciltteki pürüzler azalır, renk berraklaşır, gözenekler sıkılaşır, ince çizgilenmeler kaybolur

Green Peel hangi durumlarda kullanılır?

Seboreik (yağlı), kan dolaşımı kötü, soluk, geniş gözenekli ciltler

Problemli, akneye meyilli, komedon, millia, yağ kistleri yapmaya meyilli ciltler

Yara İzleri (akne, kaza, yanık sonucu oluşan)

Yağlı, kalın cilt zeminindeki telenjektazili ciltler

Yaşlı, elastozun ve atrofinin geliştiği, güneş hasarlı ciltler

Erken kırışmaya meyilli ciltler, gevşemiş yüz hatlarında

Ellerdeki yaşlılık belirtilerinde, (gevşeme, kırışıklık, yaşlılık lekeleri gibi)

Hiperpigmente(koyu renkli) cilt lekelerinde

Sellülit ve olgunlaşmamış strialarda(yeni gelişmiş kırmızı-bordo çatlaklarda)

Sarkmış ve gevşemiş karın derisi, üst kol içi ve üst bacak içlerinde

Ayak bakımı için peeling

elif güveloğlu Ayak bakımı için doğal peeling

Ayak derisinde kuruma ve nasırlar ayaklarda en çok rastlanan sorunlardır . Bazı zamanlarda ayak derisi öylesine kurur ve kalınlaşır ki; sürdüğünüz yumuşatıcı kremler bile cildinize yeterince nüfuz etmez.

Böyle durumlarda cilt yüzeyindeki bu ölü ve kalın deriyi gidermek için 'ayak peelingi' gerekir. Bu peelingi evinizdeki malzemeleri kullanarak yapabilirsiniz. Peeling ayak banyosundan hemen sonra uygulandığında daha etkili olur.

Ayak için peeling formülü;

Malzemeler :

* Yarım çay bardağı yulaf ezmesi

* Çeyrek çay bardağı mısır irmiği

* Bir çorba kaşığı deniz tuzu

* Limon ve nane esans yağları (10'ar damla)

* Aldığı kadar su

Hazırlanışı: Malzemeleri bir kapta krem kıvamında karıştırın.Ayak banyosundan sonra ayaklarınıza ovarak sürün. 5-10 dakika masaj yapın ve 10 dakika bekledikten sonra yine ayaklarınızı ovarak çıkarın.Ayaklarınızı yıkayın ve nemlendirici sürün. Aromatik yağlar kullanarak yapacağınız ayak masajını bu peeling işleminin ardından uygulayın, daha etkili olduğunu farkedeceksiniz.

Dr. Elif Güveloğlu

Yasemin Fatih Amato Vücut için peeling


Malzemeler:

> 1 Tatlı Kaşığı Nohut Unu

> 1 Tatlı Kaşığı Zerdeçal

> Safran

> 1 Tatlı Kaşığı Hardal yağı ve Zeytinyağı

> Sandal Odunu (Toz Haline Getirilerek çok az miktarda eklenebir.)

Uygulanışı: Malzemeleri karıştırdıktan sonra vüvudunuza 20 dk. Peeling İşlemini yaptıktan sonra yıkayınız...

Yasemin Fatih Amato

Pervin Bulgak Tüm Ciltler için Peeling



Malzemeler:

3 kahve kaşığı kayısı yağı
3 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı yoğurt ,
varisi olanlar için 1–2 damla badem yağı

Uygulanışı:

Malzemeler karıştırılıp tüm vücuda peeling yapılır. Yumuşak bir peelindir.

Uyarı:Peeling yaptıktan sonra güneşe çıkmayınız.

Tüm Ciltler için Peeling


3 kahve kaşığı kayısı yağı

3 yemek kaşığı toz şeker

1 su bardağı yoğurt,

Varisi olanlar için 1–2 damla badem yağı

Malzemeler karıştırılıp tüm vücuda peeling yapılır.Yumuşak bir peelindir.Peeling yaptıktan sonra bir süre güneşe çık

Pervin Bulgak Peeling

Yarım çay bardağı ceviz içi

1 çay kaşığı limon suyu

3 çay kaşığı süt

1 çay kaşığı bal

Ceviz içini rendeleyip ( biraz pütürlü kalması gerekir ) limon suyu süt ve balla karıştıralım.Yüzümüzü dairesel hareketlerle bu karışımla temizleyelim.

Pervin Bulgak tarifidir.

yüz temizliği için peeling

Derinlemesine yüz temizliği için peeling

Cildi ölü hücrelerden, biriken yağlardan ve siyah noktalardan arındırmak için, derin bir temizlik yapmalısınız. Bunu peeling, buhar banyosu veya maskelerle gerçekleştirebilirsiniz.

İşte evde yapabileceğiniz basit peeling tarifi:

Malzeme: 1 kahve fincanı yulaf ezmesi, 2.5 çay kaşığı bal, 1 tatlı kaşığı elma sirkesi, yarım tatlı kaşığı sıcak su

Uygulama: Malzemeleri karıştırın ve cilde uygulayın. 15 dakika bekleyin ve yumuşak, nemli bir bezle ovarak çıkarın. Bol su ile yıkayın.

suna dumankaya

Peeling yapımı

suna dumankaya Doğal Peeling karışımı yapımı


Malzemeler:
  • 25 gr. deniz tuzu
  • 50 gr. badem yağı
  • 1-2 damla bitkisel koku
Yapılışı: Deniz tuzunu havanda iyice dövün. Daha sonra kıvamı tutturacak kadar badem yağını tuza yedirin. Zevkinize uygun bitkisel bir kokudan birkaç damla karışıma ekleyin.

Hazırladığınız peeling karışımını, küçük parçalara ayırıp elinizle yayarak tüm vücudunuza uygulayın. İşlemi tamamladıktan sonra cildinizi ovarak ölü hücrelerden temizleyin.

Suna Dumankaya

Normal Cilt İçin Peeling

Normal Cilt İçin Doğal Peeling

Bir tatlı kaşığı yulaf ezmesi veya mısır ununu bir tatlı kaşığı yoğurt ile iyice karıştırın. Cildinize buhar banyosu yaptıktan veya banyodan çıktıktan sonra temiz cilt üzerine hazırladığınız peelingi bir iki dakika ovarak sürün.

Daha sonra cildinizi ılık su ile durulayıp uygun bir krem ile nemlendirin. Bu peeling diğer cilt tipleri için de uygun ve etkilidir.

Kuru Cilt İçin Peeling

Kuru Cilt İçin Doğal Peeling

Bir katlı kaşığı mısır ununun içine bir tatlı kaşığı yoğurt ekleyerek iyice karıştırın ve yavaş yavaş masaj yaparak temizlenmiş cilde yedirin.

Birkaç dakika cildinizi bu şekilde masaj yaptıktan sonra ılık su ile yüzünüzü durulayın ve uygun bir krem ile nemlendirin.

Yağlı Cilt İçin Peeling

Yağlı Cilt İçin Doğal Peelingler

Biraz bira mayasını çok az miktarda su ile karıştırıp hamur haline getirin ve bu karışımı yüzünüze sürün. Bira mayasının soyucu etkisi ile cildinizin gözenekleri derinlemesine temizlenir. Aynı zamanda cildinizin ihtiyacı olan protein ve vitaminleri sağlar.

Biraz balı hafifçe ısıtıp yüzünüze masaj yaparak yedirin. 15 dakika bekledikten sonra cildinizi ılık su ile yıkayın. Bal hem mikrop öldürücü etkisi sayesinde cildinizin gözeneklerini temizler hem de cilde gerginlik verir. İsteğe göre balın içine biraz buğday özü de ekleyebilirsiniz. Yağlı cilde sahip olanlar çok faydasını görecektir.

Karma Cilt İçin Peeling

Karma Cilt İçin Doğal Peeling

Bir tatlı kaşığı yulaf ezmesi veya mısır ununu bir tatlı kaşığı yoğurt ile iyice karıştırın. Yüzünüze buhar banyosu yaptıktan ya da banyodan çıktıktan sonra temiz cildinize önceden hazırlamış olduğunuz peelingi bir iki dakika ovarak sürün.

Ardından cildinizi ılık su ile durulayıp uygun bir nemlendirici ile nemlendirin.

Bu peeling diğer cilt tipleri için de uygun ve etkilidir.

Bir çorba kaşığı çekilmiş badem, bir çorba kaşığı yulaf unu, bir çorba kaşığı ince rendelenmiş limon kabuğunu iyice karıştırın. Elde ettiğiniz bu karışımdan avucunuzun içine bir miktar alın ve hafif yumuşayacak kadar su damlatıp temizlenmiş cildinize yavaş yavaş masaj yaparak yedirin.

2-3 dakika kadar bu işleme devam ettikten sonra cildinizi ılık su ile durulayın.

http://songtekst.blogspot.com/

vrijdag 6 februari 2009

saç dökülmesi için çözümler

Ahmet Maranki saç dökülmesi için bitkisel çözümler


Loğusalık, mevsim geçişleri, kronik hastalıklar,yanlış diyet ve rejim uygulamaları, uzun süreli ruhsal gerginlik gibi dönemlerde saç dökülmeleri artabilir.

Yanlış beslenme, demir, kalsiyum, çinko, A, E, D vitamin eksikliği saç dökülmesinin önemli nedenlerindendir.

Malzemeler:

1 tatlı kaşığı susam yağı
1 tatlı kaşığı badem yağı
1/2 tatlı kaşığı hintyağı
2 ampul bepanten
2 ampul E vitamini

Hazırlanışı: Malzemeler ılık olacak şekilde bir kabın içinde karıştırılır.


Bu karışım uygulama yapmadan önce 2-3 dakika su buharına tutulmuş olan saçlı deriye, avuç içi ile ve yumuşak hareketlerle yedirilir. on dakika saçlı deriye emdirildikten sonra bir şampuanla saçlar aşırı zorlanmadan yağın fazlası akıtılır.

Daha sonra saçlar soyalı ya da doğal saç kremleri ile nemlendirilir.

Akşam yatmadan önce Çam yağı (çam terebentin değil), sarımsak yağı,badem yağı ve ceviz yağı eşit miktarda karıştırılarak saç diplerine sürülüp masaj yapılır.Saçlar bone ile bir kaç saat kadar kapatılır.Sabah sirkeli ılık su ile yıkanır.

Bu uygulama 3 hafta süre ile uygulanır.

pervin bulgak cilt bakımı için tarifler


Pervin Bulgak Bitkisel Maskeler tıklayın

Pervin Bulgak Siyah nokta için maske tıklayın

Pervin Bulgak Çatlaklar için krem tarifi tıklayın

Pervin Bulgak Topuk çatlakları için krem tarifi tıklayın

Pervin Bulgak Topuk çatlakları için krem tarifi -2 tıklayın

Pervin Bulgak Göz altı morlukları ve şişkinlikler için tıklayın

Pervin Bulgak yüz ve eller için kırışık maskesi tıklayın

yüz ve eller için maske

Pervin Bulgak yüz ve eller için kırışık maskesi

2 tatlı k. acıbadem yağı

2tatli k. pirinç unu

1 yumurta sarisi

süt

lapa kıvamına gelene kadar süt koyun. gözler ve ağız çevresi haricinde yüzünüze sürün ve 20 dk. bekletin. ellerinize sürdüğünüzde 30 dk. bekletin ve yıkayın. haftada 1 kez uygulamanız tavsiye edilir.

Pervin Bulgak

Göz altı morlukları ve şişkinlikler için

Pervin Bulgak Göz altı morlukları ve şişkinlikler için

1 çay kaşığı Zeytinyağı

1 çay kaşığı Buğday yağı

2 çay kaşığı Patates suyu

Gözaltınıza sürün ve sonra ılık pamukla silin.

Pervin Bulgak

Kadınların en büyük korkusu şiş gözler, göz altı morlukları, göz çevresi kırışıklıkları... Ancak dengeli beslenme ve doğal yollarla yapılacak bir bakımla, siz de bu kâbustan kurtulabilirsiniz.

Güzelliğin en çarpıcı silahı olan gözler, yüzümüzün en hassas bölgesi olduğu için daha erken yaşlarda kırışıklıklara davetiye çıkartmakta. Bu nedenle de, göz çevresine ekstra bir bakım uygulamak gerekmekte. Göz altı bölgesine özel ürünler kullanılmalı. En doğru seçim ise ; tahriş etmeyen ve alerjik olmayan yağsız nemlendiriciler kullanmak ve doğal yöntemlerle cildi beslemektir. İşte doğal yöntemlerle göz çevresi bakımı ve egzersizler...

Beslenme: Dengeli beslenmek, sağlık kadar güzellik için de yararlı. Vücudumuz için gereken her türlü besini her gün düzenli olarak yemek gerekiyor. Bunun yanı sıra, gözlerin dostu olan A vitamini deposu yiyeceklere günlük öğünlerde mutlaka yer verin.

Dinlenme: Uykunun azı da fazlası da zararlı. Her gün 8 saatlik düzenli uyku, göz sağlığı açısından oldukça yararlı. Her akşam aynı saatlerde uyumak, yorgun gözleri dinlendirir. Özellikle yoğun tempoda çalışanların düzenli uyku uyumaları ve eğer mümkünse öğle yemeğinden sonra gözlerini 5-10 dakika dinlendirmeleri gerekmektedir.

Temizlik: Göz makyajı, her akşam yatmadan önce mutlaka temizlenmeli. Ancak, temizleme işlemini göz çevresini tahriş etmeden ve yumuşak hareketlerle yapın. Rimel ya da far kalıntıları veya uygun olmayan temizleme ürünleri gece boyunca cilde zarar verebiliyor, hatta kirpiklerin dökülmesine neden olabiliyor.

çatlakları için krem tarifi

Pervin Bulgak Topuk çatlakları için krem tarifi -2

Malzemeler:

4 yemek kaşığı vazelin
2 yemek kaşığı yasemin yağı
2 çay kaşığı okaliptus yağı

Hazırlanışı: Malzemeleri kremi saklayacağınız kap içinde krem kıvamına gelene kadar karıştırın. Akşamları topuklarınıza sürün.


Pervin Bulgak

Pervin Bulgak Topuk çatlakları için krem tarifi

Yarım çay bardağı kakao yağı
Yarım çay bardağı gliserin
1 yemek kaşığı vazelin

Malzemeler karıştırıldıktan sonra topuklara sürülür.

Pervin Bulgak tarifi.

Çatlaklar için krem

Pervin Bulgak Çatlaklar için krem tarifi

Vücut çatlakları için krem tarifi:

Malzemeler:

1 çay bardağı Portakal yağı

1 çay bardağı Kekik yağı

Yarım cay bardağı badem yağı

1 tam tatlı kaşığı yasemin yağı

Çeyrek Limon suyu

Hazırlanışı: Günde bir kez kullanın. yıkamanıza gerek yok fakat Hamilelerin 1 saat sonra yıkaması doğru olur.

Pervin Bulgak

Siyah nokta için maske

Pervin Bulgak Siyah nokta için maske

1 tatlı kaşığı badem yağı
1 tatlı kaşığı limon suyu
1,5 tatlı kaşığı kil
1 tatlı kaşığı bal

Malzemeler karıştırıldıktan sonra dudak ve göz çevresi hariç yüze sürülür.45 dakika beklettikten sonra ılık suyla durulayabilirsiniz.

Pervin Bulgak

Bitkisel Maskeler

Pervin Bulgak dan Bitkisel Maskeler

Prensip olarak eve alınan ürünlerin tamamının kullanılaması gerektiğini düşünüyorum. Zaten arkadaşlarım çok iyi bilir ki özel merakım fitoterapi( bitki bilimi) dir. Bu seferki yazımda kolayca hazırlayabileceğiniz basit ama son derece etkili tariflerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Çilek
Canlandırıcı etkisi vardır, kuru ciltlere önerilir. Ancak gerici etkisi nedeniyle 10 dakikadan fazla ciltte tutulmamalıdır. 4 çileği ezerek 1 çorba kayığı nemlendirici kremle karıştırın. Bütün yüze ince bir tabaka halinde sürün ve 5 dakika bekletin. Ayda 2 kez uygulamak yeterlidir.

Elma
Özellikle karma ciltlere öneriliyor, zira yüzün yağlı olmayan bölgelerini kurutmaz. 1 kahve kaşığı elmanın içini iyice ezerek, 2 kahve kaşığı nemlendirici kremle karıştırın ve 20 dakika yüzünüzde bırakın. Haftada 2 kez uygulayın.

Limon
Yağlıya yakın normal ve problemli ciltler içindir. Portakal maskesi gibi hazırlanır. Ancak yüzünüzde 5 dakika bekletin ve problemler düzelinceye kadar haftada 2 kez uygulayın.

Salatalık
Sıkıştırıcı ve ferahlatıcıdır. Yağlıya yakın ciltler için idealdir. Salatalığın çekirdeksiz bölümünden 1 kahve kaşığı alıp ezdikten sonra, 2 kahve kaşığı nemlendiriciyle karıştırın. 10 dakika yüzünüzde bekletin. Bu maskeyi ayda sadece 2 kez uygulayın.

Yumurta Maskesi
İki avuç buğday, iki bardak suda ezilir. İki yumurta sarısı ve bir çorba kaşığı badem yağı konulur. Yüze sürülür ve kurumaya başlayınca yıkanır ve gülsuyu sürülür.
Etkisi: Kızıl lekelerin ve sivilcilerin giderilmesini sağlar. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa uygulanır. Bu maske şampuan olarak kullanılabilir, saçların parlamasını sağlar.

Kayısı Maskesi
Üç tutam defne yaprağı, bir tutam tarçın kayısı suyunda pişirilir. Bir adet yumurta ve yarım fincan süt karıştırılarak krem haline getirilir.
Etkisi: Yüzdeki sivilceleri gidermek ve tene tazelik kazandırır. Saça uygulandığında dökülmeyi durdurur ve saçın geç ağarmasını sağlar.

Pervin Bulgak
Bio-Kozmetoloji Uzmanı
pervin.bulgak@mynet.com


Kaynak:mynet

Diyette salatanın önemi



Salatanın içindeki sos ve yağ miktarına dikkat edilmelidir. Bazı salatalar hamburger ve patates kızartmasından oluşan bir mönüden daha fazla kalori içerebilir...

Diyet deyince pek çok kişinin aklına hemen salatalar geliyor.

Gerçekten de salatalar günlük beslenmemizde oldukça önem kazandı. Özellikle dışarıda yemek yerken pek çok kişinin ağırlıklı seçimleri arasında yer alıyor. Peki gerçekten salataların diyette önemli bir rolü var mı? Nasıl daha sağlıklı bir şekilde tüketebiliriz?

Bu soruların cevabını yine Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak yanıtlıyor.

Kalorisi düşüktür

Salatayı oluşturan çiğ sebzelerde su oranı çok yüksektir. Bu nedenle kalorisi düşüktür. Salatanın içeriğindeki lifler; kolesterol düşürücü etki gösterir, kabızlığı önler ve bağırsak çalışmasını düzenler. Yine içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller; savunma sistemini destekler, vücutta gerçekleşen birçok kimyasal olayın oluşumuna katılır, vücuttaki elektrolit dengesinde önemli rol oynar, asit- baz dengesinin sağlanması için gereklidir. Ancak salatada dikkat edilmesi gereken konu içine konulan soslardır.

Her zaman zeytinyağı

Soslar genellikle limon, sirke, yağ, tuz ve diğer malzemeler (mayonez, yoğurt) gibi katılarak yapılır. Yağ; çok küçük miktarlarda bile yüksek enerji içerir. Bu nedenle tüketim miktarına çok dikkat etmek gerekir. Sağlığınız için salatalarda her zaman zeytinyağı kullanmanızı öneriyoruz. Bunun yanında soya ve fındıkyağı da oldukça faydalıdır. Sıvı, bitkisel yağlar içerdiği yağ asitleri nedeniyle, kalp koruyucu olarak adlandırılır. Ayrıca yine bileşiminde ki E vitamini, vücudumuz için iyi bir antioksidandır.

Mayoneze dikkat!

Salatalarda çok kullanılan başka bir besin maddesi de mayonezdir. Mayonez; yüksek miktarda yağ içerir, zaten bileşiminde zeytinyağı olan bir sosa bir de mayonez ekleyerek daha da yağlı ve kalorili hale getirmenizi istemeyiz. Ayrıca mayonez kolesterolü yüksek bir besindir. Bunun nedeni içine yumurta sarısı ilave edilerek üretilmesidir.

Salata hamburger yerine geçmesin

Bazı salatalar bir hamburger ve patates kızartmasından oluşan bir mönüden daha fazla enerji içerebilir. Salata seçimizde her zaman sos ve yağ miktarını göz önüne alın. Akdeniz yeşillikleri salatasına ilave edeceğiniz 1 tatlı kaşığı zeytinyağ, limon ile 2- 3 dilim beyaz peynir yanında 2 dilim ekmek ile iyi bir seçimdir.

Ancak yağda pane edilmiş bir tavuk ve üzerinde sezar tarzı yağlı bir sos içeren salata size çok yoğun enerji verir. Bir de salata gelmeden önce önünüze konan yumuşacık beyaz ekmekleri bol bol yağa batırıp açlığınıza engel olamıyorsanız sadece salata yiyip masadan hafif kalktığınızı düşünseniz de aslında ızgara köfte ve bulgur pilavı içeren bir mönüden çok daha fazla kalori almışsınız demektir.

Aklınızda olsun

- Diyetinizde alkollü içkiler ve hazır meyve suları tüketmekten kaçının.
- Meyveler eğer kabukları ile yenilebiliyorsa soymadan yemeyi tercih edin.
- Günde en az 12 bardak su için.
- Günde bir bardaktan fazla soğuk diyet içecek tüketmeyin.
- Etli ve kıymalı sebze yemeklerine dışarıdan yağ ilave etmeyin. Etin kendi yağı yeterli olacaktır.

Sebze ve meyve sınırsız yenilebilir mi?

Meyve ve sebzeler sağlıklı beslenme önerileri içinde en büyük yeri tutan 2 temel gruptur. Ancak tüm meyve ve sebzelerin belirli bir enerji değeri ve şeker içerikleri vardır. Bu sebeple yenilen miktarlar önemlidir, yarım muzun enerji değeri 1 elmaya eşittir. Meyve porsiyonları meyvelerin şeker içeriklerine göre ayarlanarak tavsiye edilir. Sebzelerin genelde su ve lif oranlarının yüksek olması enerji değerlerinin düşük olmasına sebeptir.

Çiğ olarak yenilebilen kıvırcık, göbek marul, nane, maydanoz, roka, biber, domates, salatalık gibi sebzeler çoğu zaman diyette serbest bırakılır. Pişirilerek yenilen sebzelerde ise durum içindeki yağ miktarına ve pişirme şekline bağlıdır. Sonuç olarak meyve ve sebzeler düşük enerji içerikli olmalarına rağmen diyet içinde tavsiye edilen miktarların üzerinde yenilmemelidir.

3 öğün yemek yeterli mi?

Yapılan araştırmalar öğün sıklığını artırmanın kan şekeri dengesinin korunmasında önemli olduğunu gösterir. Günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün beslenmek kilo kontrolünü sağlamaya katkıda bulunur. Az ve sık yenilen öğünler iş verimi ve konsantrasyon açısından pozitif etki gösterir.

Nasıl sağlıklı bir seçim yaparım?

Günlük hayatta en sık tükettiğimiz yiyecekler ve değişim miktarları hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var. Böylece neyi yediğinizde diğerlerinin yerine geçeceğini öğrenmiş olacaksınız ve seçimlerinizi doğru yaparak daha dikkatli tüketeceksiniz.

- 1 dilim kek yediğinizde İçinde yaklaşık 1.5 dilim kadar ekmek, 2 tatlı kaşığı kadar sıvıyağ, 1 elmadaki kadar şeker vardır.
- 1 kase sütlü tatlı yediğinizde 1 bardak süt, 1 dilim ekmek, 1 meyve yemiş olursunuz böylece hiç yağ almadan, kalsiyum ve protein yönünden uygun bir seçim yapmış olursunuz.
- 1 poğaça yediğinizde 1-2 dilim ekmek 2 tatlı kaşığı sıvıyağ ile sadece un ve yağ yemiş olursunuz. Bunun yerine 2 dilim kepek ekmek ve peynir ile yapılan bir sandviç yerseniz içerdiği protein, kalsiyum ve lif ile daha sağlıklı ve yağ içermeyen bir seçim yapmış olursunuz.

Sütlaç (1 kase) = 1 bardak süt + 1 dilim ekmek + 1 meyve
Muhallebi ( 1 kase) = 1 bardak süt + 1 dilim ekmek + 1 meyve
Kısır ( 2 yemek kaşığı) = 1 dilim ekmek + 1 tatlı kaşığı yağ
İçli köfte (1 adet) = 1 köfte kadar et + 1 dilim ekmek + 1 tatlı kaşığı yağ
Kadınbudu köfte ( 1 adet) = 1 köfte kadar et 1/2 dilim ekmek + 2 tatlı kaşığı yağ
Mercimek Köftesi ( 2 adet) = 1 dilim ekmek + 1 tatlı kaşığı yağ
Patates salatası ( 2 yemek kaşığı) = 1 dilim ekmek + 1 tatlı kaşığı yağ
Mantı ( 2 küçük kepçe) = 1 köfte kadar et + 2 dilim ekmek + 1 tatlı kaşığı yağ
Kıymalı pide (1 adet) = 4 dilim ekmek + 2 köfte kadar et + 1 tatlı kaşığı yağ
Haburger ( 1adet) = 2 dilim ekmek + 2 köfte kadar et

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak

Makarna Diyeti



Ünlü oyuncu Demi Moore'un meşhur ettiği bu diyet programını altı hafta uygulayarak 13 kilo vermeniz mümkün.

Kahvaltı (Her gün için birini seçin)

1. Bir yumurtayı 165 ml yağsız sütle çırpın ve 50 gr unla karıştırın. Sonra yavaş yavaş 300 ml süt, 50 gr un, yarım tatlı kaşığı kabartma tozu ve bir tatlı kaşığı vanilya tozu ekleyin. Karışımı 15 dakika bekletin.

Bir teflon tavayı ısıtın ve büyükçe bir kaşıkla karışımdan bir miktarı tavaya dökün. Hamurun üzerinde kabarcıklar oluşunca diğer yüzü çevirin, yeterince piştiğinde servis yapın.


2. 2 dilim bacon, 2 adet ızgara domates ve 1 dilim kepek ekmeği.

3. Bir küçük elmayı rendeleyip sütle çırpın. 50 gram kepek ekmeği üzerine sürerek servis yapın.

Öğle yemeği (Her gün için birini seçin)

1. Bir küçük sandviçin arasına marul, domates, salatalık, 50 gr. yağsız jambon ve 1 tatlı kaşığı light mayonez koyarak hazırlanmış sandviç.

2. 1 yarım soğanı ve 1 sarımsağı 1 tatlı kaşığı yağla karıştırıp yumuşayana dek kızartın. Bir küçük konserve mantarla dilimlenmiş domates ekleyin ve 10 dakika pişirin. 50 gr. kepekli makarnayı haşlayın, sosu makarnanın üzerine dökün ve bir tatlı kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri ekleyin. Üzerine karabiber serperek servis yapın.

3. 50 gram makarnayı haşlayın. Üzerine sos olarak ton balığı, 2 sap taze soğan, maydanoz ve yağsız sebze soslarıyla bir karışım hazırlayın.

Akşam yemeği (Her gün için birini seçin)

1. 150 gram dil balığı üzerine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı sürerek ızgarada kızartın. Haşlanmış domates ve brokoliyle servis yapın.

2. Küçük bir patlıcanı yıkayıp doğrayın. Tuzladıktan sonra yarım saat bekletin. Küçük bir kutu konserve domatesi, küçük bir yeşil biberin yarısı ve küçük bir soğanla karıştırın ve 2 yemek kaşığı taze fesleğenle bir tencereye koyup yarım saat pişirin. Patlıcanı 2 tatlı kaşığı una bulayıp 1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla kızartın. Domates sosuna ekleyin. Karışımı parmesan peyniri eklenmiş, 50 gram makarna dökerek servis yapın.

3. 1 dilim kuzu etini, iki dometasi ve iki mantarı ızgarada pişirin. 1 tatlı kaşığı sebze sosu ekleyerek, bir orta boy haşlanmış patatesle servis yapın.

Zayıflamak için elma çayı



Prof. Dr. Ziya Mocan, hastalarını diyet stresine sokmadan zayıflatıyor. Prof. Dr. Ziya Mocan zayıflamak için az miktarda ve sık yemek yemeyi ve ayrıca elma çayı içmeyi tavsiye ediyor.

Prof.Dr. Ziya Mocan’dan Elma Çayı Tarifi:

Bir veya iki elmayı kabuklarını soymadan dörde bölerek bir litre su ile haşladıktan sonra içine bir limon ya da portakal ,Karanfil ve tarçın ekleyerek demlendirin. Bu çayı genç-ihtiyar herkes, günde 3–4 bardak içebilir. İlaç gibidir.

Sizin için, iki ayrı çay tarifi daha verelim...

1.Tarif :

Hazırlanışı: Yeşil elmayı kabuklarını soymadan 4 e bölün. Bunları büyük cezveye koyarak üstüne su doldurduktan sonra içine kabuk tarçın ilave ederek kaynatıp demlendirin . Süzgeçle süzdükten sonra taze taze için...

2. Tarif :

Gerekli Malzemeler:

- 1 adet büyük elma ( kabukları ile 4 e bölünmüş)

- 1 adet limon ( kabukları ile 4 e bölünmüş)

- 1 çubuk tarçın- 4 -5 adet tane karabiber

- 3-4 adet karanfil- bir tutam ıhlamur

- 2 yemek kaşığı esmer şeker veya çay ılıdıktan sonra 1 tatlı kaşığı bal katabilirsiniz.

- yaklaşık 2 litre su

Hazırlanışı: Elma ve limon eziline kadar pişirin. İyice ezdikten sonra süzgeçten geçirip sıcak ya da soğuk olarak içebilirsiniz.

Elma çayı ve elma suyunun yararları: Elma suyu metabolizmayı hızlandırır ve idrar söker. Kilo problemi olan kişilerde vücutlarından ödem atmasını sağlar.

Manken Diyeti




1. gün

Kahvaltı: Kurutulmuş meyve, yulaf lapası ve biraz süt.

Öğle yemeği: Mercimek çorbası, yulaflı kek, bol limonlu salata.

Akşam yemeği: Karışık sebzelerle yapılmış baharatlı, az yağlı ve tuzsuz yemek, yanına biraz pilav.

2. gün

Kahvaltı: Bol miktarda taze meyve ve salata.

Öğle yemeği: Haşlanmış sebze üzerine az yağ koyarak kendi seçeceğiniz sebzelerden bir yemek hazırlayın.

Akşam yemeği: Etsiz türlü, kırmızı mercimek - pirinç çorbası.

3. gün

Kahvaltı: Ballı yulaf lapası.

Öğle yemeği: Bu kez sebzeleri az yağda hafif kızartarak bir yemek hazırlayın. Yanında biraz yoğurt yiyebilirsiniz.

Akşam yemeği: Haşlanmış sebze ve fırında yağsız pişmiş patates. Bol miktarda istediğiniz meyveden yiyebilirsiniz.

4. gün

Kahvaltı: Yağsız kızarmış ekmek ve yanında bal.

Öğle yemeği: Mercimek ya da sebze çorbası.

Akşam yemeği: Kurutulduktan sonra kızarmış sebze ve üzerine soya sosu (yağsız başka bir tür sos da hazırlayabilirsiniz. )

5. gün

Kahvaltı: Büyük bir kase dilimlenmiş kavun ve üzerine pekmez.

Öğle yemeği: Haşlanmış mısır salatası ve yanında çorba.

Akşam yemeği: Yanında yoğurtlu dolma yiyebilirsiniz.

6. gün

Kahvaltı: Yalnız meyve.

Öğle yemeği: Domates soslu makarna.

Akşam yemeği: Pilav ve sebze kebabı.

7. gün

Kahvaltı: Ballı yulaf ezmesi ve süt.

Öğle yemeği: Sebze çorbası, salata, bir dilim kepekli ekmek ve mısır.

Akşam yemeği: Yağsız ve sossuz makarna. Üzerine çok az kızdırılmış yağ ekleyebilirsiniz

balın faydaları

Bal ve balın faydaları

Bal içinde bakteri barındırmaz. Tüm canlıların hayatarını devam ettirebilmek için bir miktar neme ihtiyacı vardır.

Bakteriler bal ile temas ettikleri zaman nemden yoksun kalırlar ve yok olurlar ayrıca balın asidik tepkisi de bakterilerin yaşaması için uygunsuz bir ortam oluşturmaktadır.

İnsan vücudunu etkileyen bir çok mikro organizma balda yok olur. Bal içerisinde bakteri barındırmamakla kalmaz aynı zamanda bir bakteri yok edici olarak kullanılır.

Örnek olarak Antibiotiklere karşı dirençli olduğu bilinen MRSA ( Metisiline Reziztans Staf Aureus) bakterisinin bala karşı koyamadığı tespit edilmiştir.

Dr. W.Sackett bal sayesinde tifo mikroplarını 48 saat içinde yok etmiştir. Dizanteri mikropları 10 saat içinde ölmüştür.

Balda şimdiye kadar oniki değişik enzim olduğu saptanmıştır. Enzimsiz yaşam mümkün olmazdı enzimler bütün biyokimyasal süreci organize eder, yönetir, düzene koyar ve hızlandırır hastalıkları iyileştirir.

Balın içerdiği Magnezyum damarlarda kanın pıhtılaşmasını engeller, ayrıca stresin olumsuz etkilerinden korur.

Potasyum bağırsak adalelerinin faaliyetini hareketlendirir. Ayrıca sindirim için polenlerde önemlidir. Araştırmalarda alınan sonuca göre çiçek polenleri ince bağırsak mukozasında dolaşımı hareketlendirir.

Dahası balı yedikten 20 dakika sonra bağırsak duvarının bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ve besinler yolu ile alınan zararlı maddelerin etkisinden koruyan maddeler bağırsakta serbest bırakılmasında etkili olur.

Balda ayrıca vücudun ancak az miktarda üretebildiği Chocin maddesi vardır. Bu sebeple bu madde vücuda günde iki, üç gram verilmelidir. Chocin karaciğerin yağ metabolizmasını ayarlar ve bu organın yağ bağlamasını önler.

Bal gerek içinde barındırdığı vitaminler ve minerallerle gerekse yapısal özellikleri sebebiyle insanlar için tam bir şifa kaynağı olduğu tespit edilmiştir. Yaklaşık balın 500 hastalığa faydalı olduğu belirtilmiştir.

Balın faydaları:

İyi bir koruyucudur: antibakteriyel özelliğinden dolayı içinde bir ok gıda bozulmadan saklanabilir.

Mideye kuvvet verir: baldaki şeker emilimi en kolay olan şeker olması ve hazmı gerektirmediği için kolaylıkla kana geçer. ve midedeki fazlalıkları dışarı atar.

Kansızlığı giderir: kan yapıcı özelliğinin yanında hastalıktan yeni kalkmışlara kuvvet verir.

Damarları açar: diğer şekerlerin oksine oksijen ile reaksiyona girdiğinde tam yanma meydana geldiği için kanda daha az atık madde bırakır. Kalp adalesine faaliyet ve zindelik vermesiyle kalp hastalarına faydalıdır.

Romatizma: romatizmal hastalıklarda haricen kullanmak hastayı kısa sürede iyileştirir.

Alerji: alerjik vakalarda pahalı ve zahmetli tedavilerin yerini alacak bir alternatif tedavidir.

Ağrı dindirici: balın bilhassa buharı ağrı ve sızıyı bir kaç dakika içinde dindirmeye başlar.

İştah açıcı: İçerdiği a,b,c, ve diğer vitaminler ve mineraller insana zindelik verir.

Doğal diş macunu: diğer tatlı ve meyvelerin zıttı bal dişleri ve diş etlerini temizleyip parlatan bir macundur. dişleri ve diş etlerini mikroplardan korur,ağızdaki yaraları tedavi eder.

Kabızlık: bilhassa sıcak bal şerbeti kabızlığı kısa sürede geçirir.

Şişmanlık: bal içerdiği enzimler sebebiyle şişmanlığı önler. bilhassa ılık bal şerbetinin zayıflatıcı özelliği vardır.

Yara iltihap giderir: bugün modern tıpta ameliyat yaralarında bal kullanıldığı bilinmektedir. cavanagh ve beazley adlı araştırmacılar balın laboratuar şartlarında özellikle boğaz iltihaplarında kendini gösteren kalbi tutacoli mikropları ile candida albicans isimli mantarlar üzerinde balın etkili olduğunu gözlüyorlar. inhibin mikropların üremesini de önler.

Balgam söktürür: balgamı keser vücudun pis rutubetini giderir.

Göze faydalıdır: gözün görme gücünü arttırır. nar suyu ile karıştırılıp göze sürme gibi çekilirse gözün keskin görmesini sağlar.

Karın ağrısı: karın ağrısını geçirir. bal şerbeti karın ağrılarını çok kısa bir sürede dindirir.

İdrar söktürür: İdrar yollarını temizler.Mesane iltihabını giderir.

Köpek ısırması’na karşı yararlıdır. Köpek ısırınca bal şerbeti içilir. ve köpeğin ısırdığı yere bal sürülür. kuduz ihtimaline karşı mutlaka tıbbi tedbirler ayrıca alınmalıdır.

Cildi güzelleştirir: vücut bal ile oğulursa cilt yumuşar. Bitleri öldürür.

Saçları besler. saça sürülürse saçları yumuşatır. besler, uzatır,parlaklık ve canlılık kazandırır.

Nezle’yi geçirir. bal limon ile ya da sütle içilirse nezle için çok yararlıdır.

Verem: özellikle çiçek balı gül ile karıştırılıp sabah akşam yenirse akciğer yaraları ve vereme çok faydalıdır.

yanıklar: bal zeytinyağı ve gres yağı ile karıştırılarak yanan yerlere sürülürse acı,sızı çekilmez. yanık kısa sürede iyileşir. yanık izi kalmaz.

Varis’e faydalıdır. bal vücutta olan varis ve varis yaralarına masaj yapılarak sürülürse çok faydalıdır.

Karaciğer: bal karaciğer ve göğsü temizler. Baldaki ciholin karaciğerin fonksiyonunu kuvvetlendirir. ve hücrelerinde toplanan yağın giderilmesi için harekete geçirir.

Sarılık: balla salatalık rendelenip yenilirse susuzluğu giderir. kanı temizler. sarılığı kısa sürede iyileştirir.

Terlemeyi giderir. Balmumu ile birlikte bir kaç gün sakız gibi çiğnenirse burun tıkanıklığı ve bundan dolayı meydana gelen terlemeyi giderir.

İshal’i durdurur. soğuk bal şerbeti ishale çok yararlıdır. İshali kısa sürede durdurur.

Alaca: alaca hastası olanlar en az iki-üç ay sabah aç karnına bir su bardağı bal şerbeti içerse fayda görür.

kolestol’ü düşürür. Yatağını ıslatan çocuklar için gayet faydalıdır. İlaçların yan tesiri’ni önler, zararlarını nötüre eder.

Akne için iki çorba kaşığı bal iki çorba kaşığı süt limon suyundan oluşan karışımın sürülmesi yararlıdır.

Büyüme çağındaki çocukların zekâ gelişimi’ne azımsanmayacak derecede olumlu etkisi vardır. Ayrıca önemli ölçüde cinsel gücü arttırıcı özelliği vardır.