zondag 18 januari 2009

Kurtpençesi Otu ve faydaları


Kurtpençesi (Lycopodium clavatum), yöresel olarak, kurtayağı, kibritotu ve yer yosunu adlarıyla anılmaktadır.

Kurtpençesi, içeriğinde radyum bulunan bir şifalı bitkidir ve uzun kolları, sarı çiçek tozu içeren başaklarıyla, diğer yosunsu bitkilerden kolayca ayırt edilebilir.

Eklemler deforme olmuş olsa da, romatizma ve gut hastalıkları, kronik kabızlık ve basur için kurtpençesi çayı önerilmektedir. Ama, ishalden şikayetçi olanlar kurtpençesinden uzak durmalıdırlar, çünkü bu durumda bağırsak kramplarına yol açabilmektedir.

Kurtpençesi otu hiçbir zaman kaynatılmamalı, yalnızca kaynar suyla, haşlanmalıdır (demlenmelidir). Bitki, tüm idrar ve cinsel organ hastalıkları, testis (erbezi ) ağrıları ve sertleşmeleri, böbrek kumu ve böbrek sancılarında kullanılır.

Karaciğer iltihabında, karaciğer katılgandoku urlarında, kötü karakterli olsalar bile, bitki kullanılabilir. İyileşmekte olan hastanın eski gücüne en kısa zamanda kavuşmasına da yardımcı olur.

Çay hazırlamak: Yarım tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya konulur, kaynama derecesine kadar ısıtılır ve hemen süzülür! Günde yalnızca 1 bardak, sabah kahvaltısından önce yudumlanarak içilir. Karaciğer sirozu ve karaciğer kanserinde, günde 2 bardak içilebilir.

En fazla 1 hafta süren bir çay küründen sonra en az 2-3 gün ara verilmelidir.

Bitki Banyosu: Bir tam banyo için 5-6 avuç dolusu taze bitki veya 200 gr kurutulmuş bitki, gece boyunca soğuk suda bekletilir. Ertesi gün, kaynama derecesine kadar ısıtılır ve demlenmesi için 5-6 dakika bekledikten sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir.

Bitki Yastığı: Kurutulmuş ya da taze bitki ile doldurulmuş küçük bir yastık ( kramplı ya da hasta bölgenin büyüklüğüne göre), geceleyin kramplı ya da hasta bölgenin üzerine konulur. Bu yastık, etkisini bir yıl boyunca sürdürür.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen