maandag 19 januari 2009

Taylan Kümeli detoks programı


Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, vücudumuzda biriken toksin maddelerden kurtulup daha sağlıklı bir yaşama adım atmanın sırlarını anlatıyor:

Bu kadar kirliliğin bir arada olduğu günümüzde, bedenen ve ruhen temizlenebilmek için yiyeceklerinizi de dengelemeniz gerekiyor.

Detoks nedir ?

Detoks vücudumuzun bedensel ve ruhsal yönden arındırılmasıdır. Yetersiz ya da dengesiz beslenme, stres, çevresel etmenler ve ilaç kullanımı ile beraber vücutta toksin madde birikimlerini uzaklaştırmak için yapılan bir programdır.

Vücudumuzda biriken su ve toksin maddeleri atabilmek, enerji seviyemizi yükseltmek, pozitif düşünmek, sağlıklı ve dinç bir vücuda sahip olmak, selülitlerden kurtulmak, zayıflama yolunda ilk adımı atmak adına detoks yapılmalı.

Detoks programının içeriğine göre değişmektedir. En az üç gün olmalı. Maksimum bir aylık programlarda hazırlanabilir. Kişinin bugüne kadar geçirdiği gerek psikolojik gerek fizyolojik değerlendirmenin yapılması sonucunda bu sürecin uzunluğu hakkında karar verilir.

Su ile beraber bazı vitamin ve minerallerin de kaybı gerçekleşmektedir. Özellikle suda eriyen C, B vitaminleriyle kas ve sinir sağlığımızın belirleyicisi olan magnezyum minerallerinde kaybı söz konusu olduğundan plazma olarak takviyesi önerilir. Hamilelik ve emziklilik döneminde olan kadınlarla ciddi bir operasyon geçirmiş ya da sağlık problemi olan kişilerin detoks yapmamaları gerekiyor.

Taylight detoksu

Programa başlamadan önce, kişilerin fiziksel aktivitesi, sosyal hayatı, genetik faktörlerini yansıtan klinik bulguların da bulunduğu 70 sorudan oluşan tanıtıcı formların incelenir. Kişinin hangi detoks programına dahil olacağı kararına varılır. Gruplandırma yapıldıktan sonra 10 günlük detoks programına başlanılmakta ve bu detoks süresince uygulanması gereken genel ilkeler dahilinde program devam etmektedir.

GENEL İLKELER

Sigara, alkol, çay ve kahve tüketimi mümkün olduğunca olmamalıdır. Detoks süresince vücutta kaybedilen vitamin, mineral dengesi sağlanmalıdır. Su kaybı yüksek oranda gerçekleşeceğinden dolayı bitkisel çaylarla sıvı alımı desteklenmeli hiçbir sıvı su yerine geçemeyeceğinden su tüketiminin yüksek oranda tutulması.bunun yanı sıra da bitki çaylarının tüketimi önerilmektedir.

60'ın içerisinde kaybedilen sıvı miktarı ile gece uyurken kaybettiğimiz su miktarı aynı olduğundan, sabah kalkar kalkar kalkmaz bir su bardağı oda ısısında su içmemiz büyük önem taşır. Vücudumuz susuz kaldığında metabolizma hızımız yüzde 30 oranında azalma gösterir. Böbreği temizler ve kan dolaşımını hızlandırır. Vücut susuz kaldığında beyin sinyalleri mideye yanlış sinyaller gönderebilmekte yani siz kendinizi aç hissederken aslında siz susuzluk yaşıyorsunuzdur.

Yapay içerikli bütün besin maddelerinden uzak durulmalıdır. Her gün ılık duş almak şart. Bol oksijenli havada en az 30 dakikalık yürüyüşler yapılmalı. Günlük sebze ve meyve tüketimine önem verilmeli.

Detoks sebze ve meyveleri

Domates: Kanserden koruyucu, yaşlanmayı zihinsel ve bedensel olarak yavaşlatıcı bir sebze. Beta karoten ve çinkodan zengin, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Karahindiba: Karaciğere destek verir. İçeriğindeki karatenoidler sayesinde antioksidan özelliği içerir.

Enginar: Kan şekerini dengelemede ve kandaki üre ve kolesterolün düşürülmesinde ve karaciger detoksunda çok etkili bir sebze.

Salatalık: Posa bakımından zengin, iyi bir potasyum kaynağı ve diüretik ( su atıcı ) etkiye sahip bir sebze.

Sarmısak: Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı riskini azaltır. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip.

Maydanoz: C vitamini ve demir deposudur. Böbrekleri temizleyici, kan şekerini dengeleyici ve kansere karşı koruyucu etkisi var.

Zencefil: Sindirim sistemini rahatlatıcı etkiye sahip.

Kereviz: Antioksidan ve sindirim sistemini rahatlatıyor.

Elma: Posa bakımından zengin, güçlü bir antioksidan özelliğe sahip. Sindirim sistemine yardımcı ve toksin atıcı özelliğe sahip.

Kırmızı erik: Posa ve potasyum bakımından zengin, içerdiği beta karoten sayesinde güçlü bir antioksidan.

Kivi: Potasyum ve C vitamini bakımından zengin, sindirime yardımcı.

Kayısı: Potasyum, posa, beta karoten ve C vitamini yönünden zengin, bağırsakların düzenli çalışmasında etkili.

Vişne: Potasyum ve C vitamini içeriği yüksek, diüretik etkili ve toksin atmada etkin bir meyve.

Böğürtlen: Folik asitten zengin ve bağışıklık sistemini destekleyici.

Brokolinin faydaları

Mineral ve demir eksiliğini gideren brokoli vitamin deposudur. Antikarsinojenik (kansere karşı koruyucu ) etkisi yüksek, kalsiyum açısından da oldukça zengin. Dolayısıyla kemik erimesine karşı koruyucu, lif oranı yüksek bir besin.

A, E ve C vitaminlerinin yanı sıra içerdiği flavonoidler bakımından bağışıklık sistemimizi güçlendiren bir özelliğe sahiptir. Antibiyotik vazifesi de görür. Bazı indol ve indol türevleri (bitkisel hormonlar) açısından da ayrı bir önem taşımaktadır. Bu sayede vücudumuzdaki hormon dengesini ayarlar.

Brokolinin kendine özgü olan selülozik yapısı (lifli yapı) bağırsaklarda oluşan toksinlerin uzaklaştırılmasında (toksin atıcı) ve alınmış olan ağır metallerin emilmesinde büyük rol oynar. Brokolinin bu lifli yapısı, dışkının düzenli bir şekilde dışarı atılmasını sağlar. Kabızlığı önleyicidir. Prostat rahatsızlıklarının kansere dönüşmesinde brokoli güçlü bir önleyicidir. Aynı zamanda, meme, prostat, bağırsak ve idrar kesesi kanserlerine karşı güçlü bir koruyucudur.

Önemli tavsiyeler

- Kalkar kalkmaz oda ısısında su için (Suyun içine akşamdan kabuklu limon dilimleri koyun )

- Güde üç litre su içmeye özen gösterin

- Her gün beş poşet yaseminli yeşil çayın yanı sıra bir poşet karahindiba da içilmeli

- Detoks süresince asla şeker kullanmayın. Tatlandırıcının doğal olanını ( splendayı ) tercih edin

- Tuzu kesmeyin ama mutlaka azaltın

- Önerilen meyve ve sebze mutlaka tüketin. Yağsız yoğurt yemeyi ihmal etmeyin.

- Zeytinyağlı salatanızın içine bir orta boy enginar, yarım paket soya filizi, maydanoz ve kurutulmuş domates koyun

-Gün boyunca dört yemek kaşığı ketentohumu tüketin

- Her gün önerilen multi vitamininizi alın (Multi bionta: kahvaltıdan sonra 1 adet. Mg tableti: Yatarken bir adet. C vitamini: 500 mg)

- Ara öğünleri atlamamaya çalışın, soğandan uzak durun

- 10 gün sigara ve alkol almayın kullanmayın ya da minimuma indirin

- Gazlı içecek ve yapay meyve sularından uzak durun

- Her gün beş fındık, beş badem, iki ceviz içi ve bir adet sarmısak yiyin

- Yatarken bir çay bardağı içme suyuna, bir çay kaşığı elma sirkesi katarak için

Özel tonikler

Karaciğer, böbrek ve bağırsakları temizlemek için aşağıdaki malzemelerden kuvvetli tonikler hazırlayabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaynattığınız malzemelerden elde edilen suyu gün boyu içmek.

Karaciğer için

- Dört orta boy kabuklu yeşil elma

- Dört adet limon

- Bir parça kabuk tarçın

- Üç poşet yeşil çay

- Beş su bardağı su

Böbrek için

Böbreklerimizi temizlemek amacıyla kullanacağımız toniğin hazırlanışı

- Bir küçük parça zencefil

- Bir dilim limon

- Bir çay kaşığı diyet bal

Bağırsak için

- Bir poşet yeşil çay

- Bir avuç nane

- Bir tutam kekik

- Bir poşet böğürtlen çayı

-Beş su bardağı su

Taylan Kümeli

Geen opmerkingen:

Een reactie posten