vrijdag 6 februari 2009

Meyan kökü bitkisi

Meyan kökü bitkisi faydaları

Meyan kökü bitkisi faydaları :

Göğüs yolları hastalıklarında etkilidir: Göğsü yumuşatır, balgamı söktürür, ateşi düşürür, öksürüğü keser; nezle ve bronşitte iyileştiricidir. Solunum yollarında mukozayı korur, boğaz ağrılarına iyi gelir.

Yatıştırıcı ve rahatlatıcıdır.

Özellikle çocuklar için hafif müshil etkisi vardır.

Bedeni güçlendirici toniktir.

Mide yanmaları, gastrit ve mide ülserlerinde iyileştirici etkiler yapar.

Karın ağrılarını geçirir.

İdrar söktürücüdür.

Grip, nezle, anjin ve nefes darlığında faydalıdır.

Öksürük ve balgam söktürür.

Vücuda rahatlık verir.

Yüksek tansiyonu düşürür.

Mide - 12 parmak bağırsağı ülseri ve gastriti tedavi eder.

İştah açar, hazmı kolaylaştırır.

İncebağırsak iltihaplarını giderir.

Vücuda serinlik verir.

Kabızlığı giderir.

Fazlası tiryakilik yapar ve zararlı olur.

MEYAN KÖKÜ (MEYAN ŞERBETİ)

Özellikle Adana'da çok yaygın olan bu şerbetin bir diğer (yöresel) ismi de "AŞLAMA" ("HAŞLAMA") olup; hafif şekerli ve kendine has (coca-cola'yı andıran) tadı ile, yörede, bilhassa yazın çok revaçta olan, sağlık açısından da faydaları kanıtlanmış bir içecektir.

Malzeme:
1 kök meyan kökü (1 avuç dolusu) ,5 litre kadar su

Yapılışı: 1 avuç dolusu ezilmiş meyan kökü alınır. Derin bir tencereye konur. Üzerine bol su konur. (Yaklaşık 1 avuç dolusu meyan kökü için 5 litre) Birkaç saat, - tortusu dibe çökene ve meyan kökü, kendine has koyu rengini ve tadını suya bırakana kadar- bekletilir.

Dikkatlice tel süzgeçten geçirilir. Meyan şerbetinin berrak ve tortusuz olması için, tekrar bir müddet daha dinlendirilir. Temiz bir (çift kat) tülbentten süzülerek sürahiye veya şişelere aktarılır. Şerbetin tadı kontrol edilir. Gerekirse, tekrar süzülerek, bir sürahiden diğerine boşaltılır ve eğer kıvamı da koyu ise, acılığını gidermek ve tadını ayarlamak amacıyla, yeteri kadar su eklenir.

(Dikkat edilmesi gereken nokta; meyan şerbetinin dibine tortular birikeceği için, şerbetin dibindeki kısmı, (yaklaşık 2 parmak kadar) bırakmaktır. Aksi takdirde şerbet bulanık olur. (Şerbetin dibindeki tortulu kısmı ve ıslanmış meyan kökü atılır.)

Soğutularak servise sunulur.(Arzuya göre birkaç karanfil, çubuk tarçın eklenebilir ise de, orijinal meyan şerbeti sade olarak hazırlanır.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten