vrijdag 6 februari 2009

Çalışan kadın diyeti

Dr. Murat Topoğlu Çalışan kadın diyeti

Gelişen Türk toplumunda artık çalışan kadınların sayısı hızla artıyor. Bir taraftan diğer ev işleri (ev temizliği, ütü, çocuk bakımı) diğer taraftan sabah öğle ve akşam yemeklerinin de hemen çabuk, pratik bir o kadar da sağlıksız olması sonucu obeziteyi de beraberinde getirmiştir.

Çalışan kadın obeziteden kurtulmak için ne yapmalı? Öncelikle şişmanlığına neden olan herhangi bir organik olay olup olmadığını anlamak için kesinlikle herkes için aynı şeyi söylüyorum mutlaka bir doktor muayenesinden geçmeli

Sonra o kişiye uygun bir diyet programıyla başlamalıdır. Burada çok basit bir örnek verecek olursak. Şu kriterlere dikkat etmelidir:

SABAH:
Bir dilim kepek ekmeği veya yarım simit
Küçük bir parça yağsız veya yarım peynir
Light reçel 2veya 3 tatlı kaşığı ölçüsünde
Marul, domates, maydanoz
Çay ıhlamur vs şekersiz

ÖĞLE:
Bir kâse hazır veya tabldot çorba yanına da salata yoğurt yada ayran
Veya etli bir yemek tercihan tavuk çöp şiş(yağsız)

AKŞAM:
Izgara veya haşlama et(tavuk, balık, köfte ekmeksiz yapılmış) veya Haşlama yada fırında yapılmış sebze yemekleri (tatlı kaşığı zeytinyağı veya ayçiçek yağı kullanılabilir. Baharat, soğan, sarımsak az tuz konabilir veya 2 adet yumurta (rafadan katı veya teflon tavada bir tatlı kaşığı sıvı yağla yapılmış menemen omlet şeklinde) Bunların hepsinin yanında salata yoğurt yenebilir.

Ayrıca günde 2–3 litre su ve 3–4 ayrı meyve yenebilir.

İşten eve gelirken haftada 3 kez en az 1 saat yürümeliyiz.

Dr. Murat Topoğlu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten