vrijdag 6 februari 2009

kekik faydaları

kekik ve faydaları

Kekik daha çok baharat olarak kullanılmaktadır. Yağlı ve ağır yemeklerin tatlarını zenginleştirir . Kekik hazmı kolaylaştırır. Eterli uçucu yağ; Thymol (%50 civarında), Carvacrol, Borneol, Cymol, Pimen, Tanen ve flavonlar içerir.

Şifalı bir bitki olan kekik; kramp çözücü, dezenfekte edici ve balgam söktürücü olarak da kullanılır.Kekik akciğer ve bronşlar, mide ve bağırsaklar için çok faydalar sağlamaktadır.

Kekiğin içeriğindeki önemli etken maddesi olan eterli uçucu yağlar kana karışarıp, bronşiyal kasları etkileyerek, krampları çözebilir.

Kekik aynı zamanda bu bölgelerdeki bakteri oluşumunu engellemektedir. Öksürük ve üst solunum yolları iltihabı için kekik çayı yapılarak içilmesi ve bu çay ile gargara yapmak faydalıdır.

Kekik iştahı açar ve sindirim sistemini uyarır. Sindirim sisteminde görülen ekşimeler ve kramplı ağrılar bir bardak kekik çayı ile giderilebilir, kötü kokulu ve yumuşak dışkı normal hale gelir.

Boğmaca ve öksürük, sinir sistemi zafiyeti, romatizma ve bağırsak hastalıkları için karşı, çay olarak içilmesinin yanında kekik banyoları da çok faydalıdır. Güçzüz, zayıf ve solgun çocuklara da kekik banyosu yaptırılabilir. Kekik çayı ile ayrıca adet kanamaları dengelenebilir, adet dönemlerindeki kramplı ağrılar geçiştirilebilir, ergenlik sivilceleri iyileştirilebilir.

kekik çayı içimi ve kekik ile karıştırılmış bal yenmesiyle organizma güçlendirilebilir ve dengeye kavuşturulabilir. Kekik tentürüfriksiyonları ile (ovarak sürme) romatizmal ağrılar, sinirsel rahatsızlıklar ve organ titreklikleri tedavi edilebilir.

Sıcak kekik yastıklarıağrılı bölgenin üstüne konularak büyük rahatlıklar sağlanabilir. Bu küçük bitki yastıklarını herkes hazırlayabilir. Kekik, öksürük ve mide rahatsızlıklarına karşı başka bitkilerle karıştırılarakdaha da başarılı biçimde kullanılabilir.


Kekiğin faydaları:

Bedeni kuvvetlendirir.
Hazmı kolaylaştırır.
İştahsızlığı giderir.
Sinirleri kuvvetlendirir.
Kalp çarpıntılarını keser.
Bağırsak iltihabını iyileştirir.
Salgı bezlerinin düzenli çalışmasını sağlar.
İdrar söktürür.
Adet düzenleyicidir.
Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder.
Böbreklerde ve mesanedeki mikropları öldürür.
Cinsel isteği kamçılar.
Tansiyonu geçici olarak yükseltir.
Hastalıklara karşı direnme gücünü artırır.
Çocuklarda görülen kansızlığı giderir.
Kan dolaşımını düzenler.
Müzmin öksürük, astım, bronşit ve iltihaplı zatülcenp'e faydalıdır. Grip, beyin nezlesi ve anjinde şikayetlerin azalmasına yardımcıdır.
Kekik suyu ile banyo romatizma ağrılarını dindirir.
Kandaki şeker miktarını azaltır.
Hamileler ve guatrı olanlar kullanmamalıdır.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten