woensdag 4 februari 2009

akon

Akon groeide op in Senegal, voordat hij met zijn hele familie naar New Jersey verhuisde. Zijn vader is jazzpercussionist Mor Thiam. Akon ontdekte hier hiphop en kwam in aanraking met de misdaad. Hij bracht een tijdje in de cel door, waar hij zijn muzikale ideeën ontwikkelde. Na zijn vrijlating begon hij te schrijven en op te nemen in zijn eigen thuisstudio. De opgenomen bandjes kwamen terecht bij SRC/Universal, waarna uiteindelijk Akon's debuutalbum Trouble uitkwam in juni 2004. Een andere mega hit is Keep On Calling.

Akon scoort in Nederland de ene hit na de ander. Op het nummer Ghetto Remix zong hij samen met de Nederlandse rappers Ali B en Yes-R. Ook al werd het geen hit in Amerika, het werd er wel één in Nederland. Ze vertellen over de Getto en hoeveel kinderen daar opgroeien en niet beter weten dan overleven van diefstal.

In 2008 werkt Akon samen met andere artiesten aan het album Thriller 25, naar aanleiding van de vijfentwintigjarige verjaardag van het originele album Thriller van Michael Jackson uit 1982. Akon is op het album te horen in het nummer Wanna Be Startin' Somethin' 2008.

Leeftijd

Door sommige media wordt beweerd dat Akon op 18 oktober 1981 werd geboren, maar door AP, een Amerikaans persbureau, wordt beweerd dat hij op 30 april 1973 is geboren.

Incidenten in Trinidad en New York

In de eerste helft van 2007 kwam Akon tweemaal in opspraak. Eerst in april 2007, door met een minderjarig meisje (bij wijze van dans) seksbewegingen te maken op het podium. Dit incident werd gefilmd door Akon's crew en werd later op YouTube gezet. Dit had grote gevolgen, niet alleen voor Akon, maar ook voor Gwen Stefani. Verizon Wireless verwijderde ringtones van Akon's muziek. Ook stopte Verizon met de sponsoring van Gwen Stefani's The Sweet Escape Tour, vanwege het feit dat Akon de openingsact was van de show. Gwen Stefani bleef Akon echter steunen, ondanks de verloren sponsoring. Ook vanuit de politiek kwam er kritiek, Akon's actie zou vernederend zijn voor vrouwen. Vooral Bill O'Reilly, die wel eens vaker reageert op rappers, haalde uit naar de Senegalees. Als reactie op die gebeurtenis maakte Akon een lied, genaamd 'Sorry, Put The Blame On Me', waarin hij vanzelfsprekend excuses aanbiedt aan het 14-jarig meisje, zijn gezin en zijn vader. Hij geeft echter wel kritiek aan de club waarin de gebeurtenis plaats vond, omdat het meisje binnen kon komen, ondanks het feit dat ze jonger dan 21 (de toelatingsgrens in Trinidad & Tobago) was. Ook de ouders van het meisje krijgen kritiek, omdat ze haar naar binnen lieten gaan.

Het was niet de laatste keer dat Akon in de fout ging. Op 3 juni 2007 gaf Akon een concert in Fishkill, New York. Op een gegeven moment gooide een fan iets naar het podium. Akon verzocht de bewaking om de jongen naar het podium te brengen. Dat gebeurde, waarop Akon zijn hemd uittrok en de jongen terug het publiek in smeet. Hierbij zou een meisje haar arm hebben gekneusd. Politie uit Fishkill probeerde contact op te nemen met de jongen om te kijken of hij juridische stappen wilt nemen tegenover Akon. Later verklaarde Akon dat deze actie gepland was, en dat het bedoeld was als publiciteit voor zijn volgende opname.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten